Vrouwen en autisme

Vrouwen en autisme… een interessant artikel. Gisteren in mijn training: Help, mijn leerling laat extreme gedragsproblemen zien! kwam dit item ook aan de orde.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De beste leraar….

Leerstrategieën

Wat zijn goede manieren om te onthouden wat je leert? Je vindt er hier vele op een rij. Met een glimlach om mijn mond lees ik: “Leg het iemand anders uit”. Dit paste mijn moeder altijd toe bij mijn Wiskunde proefwerken. Het heeft geholpen! Toen ik in het V(S)O werkte gaf ik Wiskunde aan 12-19 jarigen en ook zij mochten mij ingewikkelde vraagstukken uitleggen; met het resultaat dat de VMBO T examenkandidaten voor Wiskunde in één keer geslaagd waren. Wat was ik trost op de examenkandidaten, mijzelf, maar in gedachten ook op de techniek van mijn moeder.😊

Kamervragen dyslexiesoftware

Wat fijn dat oudervereniging Balans hier aandacht aan besteed!

Studiereis Berlijn

Afgelopen week op Studiereis in Berlijn! Wat ben ik blij dat ik als zelfstandig ondernemer interessante studiereizen voor mijzelf kan organiseren. Vorig jaar bezocht ik nog een internationale school in Wenen en deze week had ik een geweldige ervaring om in de wereldstad Berlijn de Nederlandse scholen te mogen bezoeken. Als klap op de vuurpijl mocht ik ook het kerstfeest van de Nederlandse gemeente in Berlijn bijwonen. Ik voelde me vereerd. Veel nieuwe ervaringen rijker!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bewegend leren! Hoeveel beweeg jij met de leerlingen in de klas?

HIER een goed artikel over de belangrijkheid van bewegen tijdens het lezen.

Documentaire over slachtoffers van loverboys  

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

…..zeer aangrijpende documentaire over slachtoffers van loverboys… Helaas heb ik ook ooit een leerling in de klas gehad. Dat wil zeggen: ik weet van 1 leerling dat ze slachtoffer was van een loverboy en dat we hier als school samen met de ouders stappen in hebben kunnen zetten. Na het zien van deze documentaire vraag ik mij wederom af of ik niet veel meer slachtoffers van loverboys in mijn klassen/scholen heb gehad, maar ze niet heb gezien… oef.

Betrokkenheid van de leerlingen vergroten  

Ik ben altijd op zoek naar ideeën om de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten. In onderstaand artikel zijn een aantal spelletjes genoemd die met een paar aanpassingen voor verschillende lessen te gebruiken zijn! Dit artikel ga ik meenemen in de klassenbezoeken die ik doe in het kader van EDI en DIM. Vooral 30 seconds trok mijn aandacht.

Magazine: praten met kinderen over kindermishandeling  

Wat goed dat dit magazine gepubliceerd is, ik denk dat hier veel behoefte naar is. Ik heb het met zeer veel interesse gelezen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Duckstadshop  

Voor alle kinderen die lezen niet leuk of moeilijk vinden: een speciale Donald Duck voor kinderen die dyslectie hebben!!

Afbeeldingsresultaat voor duckstad speciaal dyslexie

Het hoogbegaafde kind herkennen en begeleiden 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wat ontzettend leuk! Inge Kuipers verzorgt de training: ‘Het hoogbegaafde kind herkennen en begeleiden’ via het label ‘ Angela Apon, expertise binnen de basisschool’ in samenwerking met ExcellentFlex. Naast de theorie (verschillende modellen die belicht worden) ook ruimte om zelf aan de slag te gaan met uitdagende opdrachten. Ook ik neem heel veel ideeën en kennis mee voor de praktijk! Ik kijk uit naar het middagprogramma.

Stoornissen

Vandaag op 11 december 2018 op het geweldige, drukbezochte, landelijke, jaarlijkse Kenniscongres Stoornissen mogen spreken in de Reehorst in Ede. Met trots verzorg ik de deelsessie: ‘Angst is als een gevangenis’. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar. Nu nog bedenken welke stoornis ik dan voor het voetlicht wil gaan brengen…

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Angst is als een gevangenis

Ik ben er klaar voor! Afgelopen week de laatste puntjes op de i gezet op mijn presentatie: ‘Angst is als een gevangenis’ voor bij het Kenniscongres Stoornissen op 11 december 2018 te Ede. Deze film is prachtig en ik deel hem graag! Helaas te lang om tijdens mijn presentatie te laten zien, maar gelukkig genoeg ander waardevol beeldmateriaal wel een plekje kunnen geven. Hopelijk zie ik je 11 december!

Doe-boek

Ook ik heb wel eens slechtziende en zelfs 1 blind meisje in mijn kleuterklas gehad. Wat vond ik dat lastig, want wat kan ik aanbieden als leerkracht. Ik ben dan ook oprecht blij met dit prentenboek! Hopelijk kan het worden uitgegeven!  

Nieuw boek voor jonge mantelzorgers

Eigenlijk weten we hier in onderwijs te weinig vanaf. Daarom ben ik zo blij met het nieuwe boek over Noor. Noor is een gewone puber. Ze gaat naar de eerste klas van de middelbare school. Alles lijkt normaal, zoals bij ieder ander meisje van die leeftijd. Alleen wat de mensen niet weten, is dat Noor eigenlijk in 2 werelden leeft…..

Opvoeding

Vroeger voedde de ouder het kind op, in de tijd van nu met al het digitale verkeer is het andersom. Deze uitspraak deed mij glimlachen.  

  • (1997): Mama tegen mij: “Als vreemden je een snoepje aanbieden, niet aannemen hoor”
  • (2018) Ik tegen mama: “Als vreemden je een link sturen, niet op klikken hoor”

Dyslexie

Als je dyslexie hebt kost lezen je energie en doorzettingsvermogen. Druk op het knopje “AAN” in dit artikel en je ervaart wat mensen met dyslexie ervaren. Het verspringen van letters is niet iets wat iedereen met dyslexie heeft, maar de maker van het programma wil je enkel laten ervaren hoeveel inspanning lezen met dyslexie vraagt.

Afbeeldingsresultaat voor lees dit artikel alsof je dyslexie hebt

Herkenbaar dat het in een schoolgebouw heet is in de zomer?

Helaas wel. Dit artikel gaat over onnodig zweten in de klaslokalen met het bijbehorende filmpje.

Kleutertoetsen verdwijnen definitief

Wat goed nieuws! De kleutertoetsen worden afgeschaft.

Prikkelarme Supermarkt

Een supermarkt in Sint-Michielsgestel begint dinsdagochtend met een stilte-uurtje. Tussen 08.00 en 09.00 zijn er geen hinderlijke geluiden te horen. De achtergrondmuziek en kassageluiden gaan uit, de lichten worden gedimd. Zelfs de kassière vraagt niet of klanten zegeltjes willen. Lees HIER het hele nieuwsbericht.

Laatste ronde trainingen voor dit schooljaar

Vandaag de laatste ronde van de trainingen in samenwerking met ExcellentFlex onderwijs in Amsterdam. Er waren zelfs mensen uit regio Zwolle aanwezig! Natuurlijk kan je je nog steeds aanmelden voor de verschillende trainingen die ik in samenwerking met ExcellentFlex onderwijs verzorg in regio Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Training in Rotterdam!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Overlijden Frea Janssen-Vos

Plotseling is Frea Janssen-Vos overleden.
Ook ik heb veel van haar boeken in de kast staan… Al op de PABO is mijn kleuterhart o.a. door haar visie gaan kloppen. Lees HIER een interview met haar.

Afbeeldingsresultaat voor frea janssen vos

Het vollehoofdenboek

Heeft een kind in je klas of groep snel last van een vol hoofd? Lees samen Het vollehoofdenboek. Dit werkboek is geschreven voor kinderen en staat vol tips om je hoofd weer leeg te maken.

Afbeeldingsresultaat voor Het volle hoofden boek

Mijn hoogbegaafde peuter zei op school helemaal niets, geen woord

Aangrijpend stuk: “Geen boe, geen bah, niets. Geen hoi, geen doei, niets. Niet tegen de juf, niet tegen de andere kindjes, zelfs niet tegen mij”.
De echte kennis en daarmee weten wat te doen met hoogbegaafdheid en selectief mutisme ontbreekt m.i. nog te vaak op de basisscholen. In het artikel staat dat selectief mutisme niet vaak voor komt. Ik denk dat het te vaak verkeerd wordt gelabeld als ‘verlegen’.

Handreikingen executieve functies

Executieve functies en jonge kinderen… SLO heeft ze lekker praktisch uitgewerkt. Zeer zeker bruikbaar in de praktijk!

Schermloze zomervakantie

Hoe zou dat zijn een schermloze zomervakantie? Een artikel met stukje film van interview met de koning over schermloze vakanties.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Schoolrijpheid

Heel goed om eens te lezen…..  mag een kleuter kleuter zijn?

Een lastige rekensom

Wanneer je iets lastig vindt mag je je best laten helpen…. 😉

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij kleuters  

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij kleuters bevorderen is zeer noodzakelijk. In dit artikel krijg je mooie ideeën aangereikt om de kleuters zelfstandig te laten opruimen.

ADHD in de klas: do’s en don’ts  

Van een dromer die uren uit het raam tuurt tot een stuiterbal die je al wippend op zijn stoel een aantal keer per dag tot tien laat tellen. We hebben tegenwoordig een heel scala aan gedrags- en leerproblemen op school; ADHD is er zo eentje. Bied jij de juiste begeleiding aan leerlingen met ADHD? Wat fijn, even weer alles op een rijtje!  

ADHD in de klas de do's en dont's

Sint  

De sintperiode is weer aangebroken, de kruid- en pepernoten liggen al een paar weken in de winkels. Sommige kinderen vooral met ASS hebben behoeften aan duidelijkheid om zich er niet in te verliezen, Geef me de 5 geeft hierin adviezen.

Kleuters geen schoolse LVS-toetsen meer

Wat een goed nieuws! In het regeerakkoord is afgesproken dat scholen binnen het leerlingvolgsysteem voor kleuters geen gebruik meer kunnen maken van schoolse LVS-toetsen. Er blijft wel ruimte voor het gebruik van observatie-instrumenten. Die instrumenten dienen bovendien inhoudelijke, diagnostische informatie op te leveren over de ontwikkeling van een kleuter. Dit zal waarschijnlijk vanaf januari 2021 gaan gelden, aldus de Rijksoverheid.

Afscheid als Interim IB-er

Deze week afscheid genomen van een basisschool waar ik een jaar interim IB heb mogen doen. Alle klassen kwamen verspreid over de dag bij me langs. Wat leuk om van alle leerlingen een tekening te krijgen!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Mobieltjes in de klas

In onderwijsland zullen we echt aan de slag moeten met de mobieltjes, we kunnen het niet blijven verbieden. Het is immers de nieuwe tijd. Hier veel fijne tips! Sommige nieuw, sommige bekend…

Afbeeldingsresultaat voor smartphone in de les

Wat ontzettend goed nieuws! Leesplezier is zo belangrijk.

Als lezen in de vorm van technisch verklanken van leestekens van een tekst die je wil begrijpen veel moeite en energie kost, is genieten van een boek nauwelijks aan de orde. Het is dan gewoon hard werken, zoals iedereen met dyslexie zal herkennen. Genieten van boeken kan dan nog steeds door bijvoorbeeld de luisterboeken van de Luisterbieb. Maar er is ook Yoleo. Eerst een betaalde dienstverlening, maar vanaf januari 2019 gratis en ook te vinden bij de Bibliotheek. Yoleo biedt hybride boeken, je ziet de tekst, je hoort de tekst en een tekstbalkje laat je zien waar je precies bent in de tekst. Gaaf toch! Dus wordt lid van de bieb en vul in 2019 je boekenkast met boeken van Yoleo! Er komen er steeds meer bij! www.yoleo.nl

Belonen

We zullen het er vast allemaal over eens zijn: Liever belonen dan straffen! Maar hoe kan je het belonen leuk houden? De dikke duimenkaart verveelt snel en je moet natuurlijk als leerkracht niet vergeten beloningen uit te delen als de leerling die verdient. Hierbij een goed artikel over BELONEN.

Afscheid als Interim IB-er

O, wat ontzettend leuk om dit te lezen in de laatste weekmemo (opgesteld door directeur a.i.) van de school waar ik ruim 8 maanden een interim IB opdracht heb mogen doen.

Laatste week Angela

Angela is deze week voor het laatst. Ik wil haar een groot compliment maken en danken voor de wijze waarop zij in de afgelopen periode de interim-IB taak gestalte heeft gegeven. Ik ben ervan onder de indruk. Angela, veel succes gewenst in de loop van je interim carrière.

Zo houd je letters flitsen leuk!

Wat een goede en vooral bruikbare ideeën! Werk jij in groep 3 (of wellicht bij de kleuters of groep 4) dan kan ik je echt aanraden om dit te lezen en te bekijken. Ook de spellenbundel waar ze naar verwijzen staat bordenvol leuke spellen.

Afbeeldingsresultaat voor zo houd je letters flitsen leuk

Kindermishandeling en de meldcode… Wat betekent dat voor jou als leerkracht?

Ik ben blij dat ik in ‘De week tegen kindermishandeling’ in samenwerking met ExcellentFlex onderwijs Lenneke van Altena bereid heb gevonden vandaag de training ‘kindermishandeling en de meldcode… Wat betekent dit voor jou als leerkracht?’ te verzorgen. De deelnemers zijn nu bezig met een eigen casus en de signalenkaart. Zeer waardevol!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Heel belangrijk om met elkaar over zo’n belangrijk onderwerp met elkaar te blijven praten!

De Signalenwijzer is gelanceerd, een trainingsspel om als professional met elkaar in gesprek te gaan over signalen van kindermishandeling.

Executieve functies en jonge kinderen…

SLO heeft ze lekker praktisch uitgewerkt. Zeer zeker bruikbaar in de praktijk!

Aangeleerde hulpeloosheid… hier zeer treffend weer gegeven!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Elke dag lezen, ook in de zomervakantie, is erg belangrijk.

In dit artikel van ‘onderwijs maak je samen’ vele leuke praktische tips. Veel leesplezier voor alle kinderen!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Leesplezier bij jonge kinderen

Wat een ontzettend leuk artikel over leesplezier bij jonge kinderen.

Hugo de Jonge over zijn plannen tegen kindermishandeling

Kijk HIER het interview bij Pauw terug.

Afbeeldingsresultaat voor hugo de jonge over zijn plan tegen kindermishandeling

Het geven van complimenten en positieve feedback is belangrijk.

Dit filmpje bevestigd dit nog eens voor mij!

Kind van gescheiden ouders…

In de praktijk merk ik ook dat kinderen dit proces soms twee keer door moeten maken: na de scheiding gaat een van de ouders nogmaals scheiden van de stiefouder. Een duidelijk filmpje over de loyaliteit van een kind naar beide ouders.

Afbeeldingsresultaat voor loyaliteit na scheiding

Training mogen verzorgen in Zwolle

Vandaag afgereisd naar Zwolle om de laatste training van deze week te verzorgen! Een mooie dag, waarbij ook ik weer veel heb mogen opsteken!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Letterlijk nemen van taal

Deze week een training over verschillende stoornissen gegeven waaronder Autisme. Ook het letterlijk nemen van de taal had daar de aandacht. Volgende keer gebruik ik dit filmpje erbij! Wat is dit duidelijk.

Trots!

Soms voel ik mij trots als ik mijn naam zie staan… dat had ik vandaag! Vandaag mocht ik de training Effectief Pedagogisch Handelen voor ExcellentFlex onderwijs in Regio Rotterdam. En wat een gave foto’s!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Knippen is een dagelijkse handeling, zeker in een kleuterklas waar veel geknutseld wordt.

Knippen is een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van de fijne motoriek. Wat kun je doen als blijkt dat een kind (nog) niet kan knippen?

Kees toch nog een prijs

In 2017 keek ik nog een keer de film uit 2014 over Kees Momma. Kees heeft autisme. Hij was genomineerd en uiteindelijk als de beste in vijf jaar gekozen. Hij zou echter helemaal geen prijs krijgen voor de film over hem. Toen kreeg hij toch een prijs.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

10 Groeivragen voor het team

Met deze poster kun je op een formeel of informeel moment met je collega’s bespreken welke groei jullie hebben doorgemaakt het afgelopen jaar! Ook staan er enkele vragen op om vooruit te kijken… Waar gaan jullie komend jaar in groeien?

Goed nieuws voor leerlingen van het praktijkonderwijs!

Minister Slob wil dat leerlingen van de praktijkschool een diploma krijgen, net als in het reguliere onderwijs. Op een school in Zaandam zijn ze er al zes jaar mee bezig.

Versjes voor beginnende lezers

Sinterklaasversjes AVI-M3:

daar loopt een piet.

wat gaat hij doen?

waar gaat hij heen?

hij zet zijn schoen!

als sint dat ziet …

‘Help mijn leerling laat extreme gedragsproblemen zien.’

De training gaat zo van start in Den Haag met een gemotiveerde groep leerkrachten uit regio Rotterdam en regio Haaglanden

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wat de deelnemers meenamen naar huis na het bijwonen van mijn Training: Help, mijn leerling laat ernstige gedragsproblemen zien!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Training: Kleuterpret

Vandaag weer een inspirerende training mogen geven! Dit keer liet ik mijn kleuterhart sneller kloppen, ik heb weer genoten.

Het trainingsaanbod van ExcellentFlex Onderwijs

Kadootje van onze zuiderburen

Handig alle tips op een rijtje voor een autismevriendelijke communicatie!

Communicatietips autisme

Als je leerlingen echt gelijk wilt behandelen, behandel ze dan zo verschillend mogelijk – Ivo Mijland

Een artikel naar mijn hart! Wij zijn de professionals en wij moeten ons aanpassen aan waar de onderwijs- of ondersteuningsbehoeften van de leerlingen liggen. Helaas zie ik dit niet altijd in de praktijk terugkomen.

Pretpark Sesamstraat aangepast voor kinderen met autisme

Nadat het karakter Julia is toegetreden bij Sesamstraat  is ook het pretpark aangepast voor kinderen met autisme. Ik vind dit goed nieuws!

Het populaire personage Elmo is uiteraard te vinden in Sesame Place.

Congres gedragsproblemen in de klas

Vandaag mijn eigen expertise t.a.v. gedrag op pijl houden! Met Ivo Mijland, Marcel van Herpen, Peter Mol en Aton Horeweg.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Intelligentietest door ouders steeds vaker ingezet als second opinion bij schooladvies

Och, och, och, waar is de tijd van mijn oma gebleven? Toen ik lang geleden mijn oma vertelde dat ik juf wilde worden, vertelde ze mij dat het een goede keuze was. Voor een schooljuffrouw en een bovenmeester hadden ze namelijk in haar tijd zeer veel aanzien. Hoe is dat nu? Lees dit artikel.

De kunstfanaatjes

Een paar weken geleden heb ik “De Kunstfanaatjes” mogen ontmoeten op: “Het Jonge Kind Event”.  Mij hebben ze weten te inspireren! Deze tips van Kunstfanaatjes zijn zeker een aanrader.

Tips voor omgaan met slechthorende of dove kleuter in groep horende kinderen

Wat een goede tips! Ik ga ze inzetten.


Trauma’s bij jonge kinderen

Zeer interessant! Ook jonge kinderen kunnen trauma’s oplopen… helaas kom ik het ook vaak tegen op de verschillende scholen waar ik werk.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Verzorgen van een training in Amsterdam

Wat een ontzettende leuke dag! Vandaag mocht ik een training verzorgen. Ze zeggen wel eens: ‘een goede presentatie begint bij je publiek’. Vandaag was dit zeker zo!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het Jonge Kind Event

Gisteren aanwezig bij ‘Het Jonge Kind Event’ in Apeldoorn! Vele inspirerende mensen mogen ontmoeten. Ik heb alle gesprekken, ideëen, verhalen, inspiraties, enz. in mijn rugzakje gedaan om mee te nemen naar de scholen waar ik de komende periode weer mijn expertise voor Het Jonge Kind mag inzetten.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Coöperatieve werkvormen

Bij alle trainingen, studiedagen, workshops die ik binnen de basisscholen verzorg maak ik gebruik van coöperatieve werkvormen. Even in beweging/samenwerken op een andere manier. Vaak komen er pareltjes uit te voorschijn. In dit artikel worden er een aantal toegelicht.  Ben jij leerkracht? Dan kan ik je het zeker aanraden om coöperatieve werkvromen te gebruiken in de klas!

Kleuteruniversiteit / KIJK!

Een inspirerend BLOG. Zo zijn de kleuteruniversiteit en KIJK! niet meer los van elkaar te denken. Fijn, ik ga het zeker op de scholen waar ik als Interim IB-er werk gebruiken.

Kleuteruniversiteit

De nationale buitenspeeldag

Heb jij jouw school al aangemeld voor de nationale buitenspeeldag op 10 april 2018? Mijn ervaring is dat het zeer de moeite waard is!

Nieuwe seizoen DREAM SCHOOL

Eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Dream School raakte mij weer diep. Wat een goed programma van Lucia Rijker en Eric van ‘t Zelfde.

Rita Person

Rita Pierson, haar enthousiasme over de relatie van de leerkracht met de leerling, heeft ons aangestoken tijdens de training. Ook langs deze weg wil ik de deelnemers van vandaag bedanken voor hun inbreng!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bijwonen Symposium Leren is kinderspel

Zojuist de foto’s en aantekeningen bekeken van het inspirerende IKC/VVE symposium “Leren is kinderspel” dat ik op 14 februari 2018 bezocht. Ik ben weer helemaal geïnspireerd wanneer het gaat over het jonge kind.  Ontzettend leuk om naar Enschede af te reizen om mijn expertise op peil te houden!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Frankrijk halveert klassen in achterstandwijken, in Nederlands groeien ze.

Ik denk dat we een voorbeeld moeten nemen aan Frankrijk.

Lerarentekort

Scholen sturen leerlingen steeds vaker naar huis door lerarentekort. Onderwijs loopt achter de feiten aan. En nu???? Vorig jaar nog discussie over onbevoegden voor de klas. Dit jaar bittere noodzaak. Wij kunnen niet meer om de inzet van assistenten heen. Hoog tijd voor aanpassing van hun salaris want we hebben ze heel hard nodig.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Spiekbriefje voor meer zelfvertrouwen bij toetsen en examens

Wat een ontzettend leuk idee.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Mediagebruik – Steven Pont

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Whatsapp

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De school wordt een conflict ingestuurd – gebroken gezinnen

Met steeds meer scheidingen in Nederland dringen spanningen tussen ouders ook steeds vaker door tot in de klas. „Voor je het weet ben je als school zelf onderdeel van het probleem.” Hoe scholen worstelen met spanningen tussen ouders.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Heb jij de rode dobbelsteen in je la, dan ben jij de Kanjer van de dag!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wat een leuk idee!
Iedere morgen ligt er bij één kind een rode dobbelsteen in de la. Dit kind is de hele dag de kanjer. Hij/zij geeft complimenten, is behulpzaam, zorgzaam en geeft het goede voorbeeld. Maar… niemand weet wie het is. De bedoeling is om elkaar op het verkeerde been te zetten door zelf ook een kanjer te zijn. Aan het eind van de dag raden de kinderen wie ze denken dat het is en mag de echte kanjer opstaan. Het is een leuke manier om sociale vaardigheden te oefenen. En uiteindelijk hebben alle kinderen een onzichtbare dobbelsteen in hun la. 😊

Leerling is eigenaar

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Een videoclip die mij aan het denken zet

Geef een prentenboek kado: Raad eens hoeveel ik van je hou?

Sinds een paar jaar is er het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’: een mooi prentenboek en jeugdboek voor maar € 2,00 per stuk. Dit jaar is het prentenboek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ van Sam McBratney en Anita Jeram. De VoorleesAlliantie Utrecht voegt daar een actie aan toe.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In Utrecht staat vandaag iets moois te gebeuren: 12.000 kleuters en peuters krijgen het prentenboek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ cadeau. Onder het motto ‘Heel Utrecht gaat voor lezen’ grijpt De VoorleesAlliantie Utrecht het initiatief ‘Geef een prentenboek cadeau’​ aan voor een stadsbrede impuls voor leesplezier en voorlezen. Vandaag geeft burgemeester Jan van Zanen het startsein van de actie in Hart van Noord. Hij leest het prentenboek voor aan drie basisscholen en peutergroepen. Op datzelfde tijdstip zal in heel Utrecht op scholen en peutercentra ook het prentenboek worden voorgelezen. Aan alle ouders wordt gevraagd om vanavond om klokslag 19.00 uur het prentenboek thuis voor te lezen. Doet u mee?

Een interessant artikel in Trouw

Een school zonder vakken en cijfers. En dan komt het eindexamen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Nog een interessant artikel in Trouw

Een kleuter kan helemaal niet blijven zitten.

Coöperatieve leerstrategieën in groep 1/2

Wat een leuk idee.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In groep 1/2 wordt een simultaan tafelrondje gedaan waarbij de leerlingen aan de hand van succescriteria elke keer een plekje door draaien en verder werken aan de lentetekening van een klasgenoot. Super om deze kleuters zo te zien samenwerken!

Een robot als vriendje

Een documentaire over de autistische Jonathan uit Susteren. Jonathan (8) is een lief, maar moeilijk kind.  Hij woont met zijn ouders in Susteren en gaat naar de Parkschool in Limbricht. Hij heeft ASS (autistisme spectrum stoornis) waardoor hij niet in staat is om met andere mensen om te gaan. Met zijn ongeremde enthousiasme schrikt hij iedereen af. Jonathan leeft daardoor volstrekt geïsoleerd van zijn leeftijdsgenoten. Hij is overgevoelig voor lawaai en raakt compleet overstuur bij harde en onverwachte geluiden. Zijn ouders en hulpverleners proberen hem zo goed mogelijk te helpen maar niets lijkt te werken. Dan wordt besloten om KASPAR in te zetten, een robot die speciaal ontworpen is om kinderen met autisme gepaster gedrag aan te leren. KASPAR blijkt een schot in de roos.

Goed nieuws voor hoogbegaafden kinderen

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Een zeer bruikbaar boek.

Ik vind de gehele serie zeer de moeite waard. Al vele kinderen, ouders en scholen blij kunnen maken met dit advies.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

NOS-nieuws

Hoogbegaafde leerlingen moeten betere begeleiding krijgen van bijgeschoolde leraren en hulp krijgen van experts. Ook kunnen zij na groep 8 een tussenjaar volgen voor ze naar de middelbare school gaan.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Leerlingen experimenteren met statafels in de klas

Groep 6 van de Lorentzschool in Leiden doet mee aan een uniek experiment. Alle kinderen én de juf hebben tafels waaraan ze kunnen zitten of staan. De Leyden Academy on Vitality and Ageing onderzoekt of dit het zitgedrag van kinderen kan doorbreken. ,,Dit is het schoolmeubilair van de toekomst.”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Dream school

De moeite waard om te kijken!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Hoe zorg je er als school voor dat zeer makkelijk lerende kinderen niet in de knel komen?

klaslokaal, bureau, pennen, bakje

In Nederland zijn er ongeveer 36.000 zeer makkelijk lerende kinderen in de basisschoolleeftijd. Hoe zorg je er als school voor dat zij niet in de knel komen? Goed artikel.

Thuiszitters

Maarten van den Berge.

Maarten wil nooit meer naar school. Hij zit al ruim drie jaar thuis: afgebrand, depressief en vol met woede. Zijn ouders voelen zich in de steek gelaten door de scholen en het samenwerkingsverband.

Directe instructie

Hoe zat het ook al weer? Veel gestelde vragen over Directe instructie.

Een treffende fotoserie van fotograaf Kevin Faingnaert.

meisje in woonwagen

Weet jij waar je leerlingen hun huiswerk maken? Fotograaf Kevin Faingnaert doet je daar even bij stilstaan. Hij reisde Vlaanderen rond en bracht 11 uiteenlopende huiswerkplekken in beeld. Want niet elk kind vindt na schooltijd vanzelfsprekend ruimte en rust.

Bijzonder programma van Beau

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In de intense docuserie ‘Beau Five Days Inside’, bezoekt presentator Beau van Erven Dorens instellingen in Nederland waar je normaal niet binnenkomt. Zoals de Jeugdzorginstelling in Harreveld.

Film: Als je bij me weggaat

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Kijktip: De Mensjesrechten film “Als je bij me weggaat” over de situatie van kinderen in de jeugdzorg. Documentaire over een meisje dat al jong uit huis geplaatst werd. Jamilla (14) heeft nu een stabiele plek gevonden in het Dushi Huis. De film kwam tot stand met steun van Het Vergeten Kind.

Interimmers niet duur, maar juist interessant!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ik ben natuurlijk geen jurist of advocaat… maar ook als interim intern begeleider binnen het basisonderwijs ben ik het hier helemaal mee eens. Vanaf dag 1 worden er stappen in de opdracht gezet. En juist dat is zo fijn voor de opdrachtgever.

Vanaf 2020 is VVE-aanbod van 16 uur verplicht

Het kabinet kondigde in het regeerakkoord aan 170 miljoen extra te investeren in een verruiming van het aanbod van voorschoolse educatie. Dat heeft grote consequenties voor VVE-aanbieders, bijvoorbeeld dat er vanaf 2020 een minimaal aanbod moet worden gerealiseerd van 16 uur per week.

Hoe hoogbegaafden begrijpend lezen (en hoe vleermuizen eten zoeken

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Een mooi blog.
De leerkracht is de professional, en die moet zich aanpassen. Maar of iedere reguliere leerkracht dat kan, weet ik niet. Daarnaast moeten ook niet-professionals ermee om kunnen gaan en ook dat is vaak lastig is mijn ervaring. Maar ik verlies de hoop niet!

Leesplezier is erg belangrijk!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Opmars van peuterspeelzaal

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Leerachterstand moet je vroeg aanpakken. De Van Ostadeschool in Den Haag is een peuterschool begonnen, voor kinderen vanaf 2,5 jaar. Ook steeds meer kinderen zónder leerachterstand gaan naar een voorschool. „Samen spelen is heel belangrijk.”

TOP 11 wetenswaardigheden over interim management in het onderwijs

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Goed artikel over interim management, natuurlijk betekent dit ook voor interim intern begeleiders of interim kwaliteitszorgmedewerkers. Voordeel van een eenpitter, is dat er geen overheadkosten bijkomen die op kunnen lopen.

Ouderwetse onderwijs blijkt het beste

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Uit 328 onderzoeken naar manieren van onderwijs blijft klassikaal onderwijs de beste manier voor gelijke kansen .
Ik ben het hier overigens niet mee eens.

Wiskundige begrippen in Sesame street

Geweldig! Ook voor de jonge kinderen… ruimte voor wiskundige begrippen in Sesame street. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, om de liefde voor wiskunde aan te wapperen.

De rekenhoek

Goede bruikbare tips voor een rijke rekenhoek!

Werkvorm waarbij alle leerlingen meedoen.

Een leuk idee.